Jak rozwijać umiejętności programowania?
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem konwersji materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, by uwolnić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który zostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki buchania – dowiedz się więcej na witrynie wina. Wina posiadają do tego niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim wynikiem fermentacji, jednakowoż hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za pomocą przedsięwzięcia enzymów. Bo pektyna znajduje się o wiele bardziej w skórce niż w soku, białe wina obejmują sporo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych wypadkach się podgrzewa sok, aby usunąć tą kompozycja metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu.
1. Czytaj dalej
2. Sprawdź to
3. Znajdź tutaj
4. Tutaj
5. Zobacz stronę Jak zarządzać finansami osobistymi?